Снимка trafficnews.bgПървата доживотна присъда на убиеца Божидар Атанасов падна, след като

...
Снимка trafficnews.bgПървата доживотна присъда на убиеца Божидар Атанасов падна, след като
Коментари Харесай

Първата доживотна на Божидар Атанасов падна, убийството на митничаря не било “брутално и жестоко“

Снимка trafficnews.bg

Първата доживотна присъда на килъра Божидар Атанасов падна, откакто Апелативен съд понижи наказването му и му даде 20 години затвор. Миналата година процесът за поръчковия разстрел на митничаря Георги Дребчев приключи с доживотна присъда. Апелативните съдии обаче са решили, че убийствотвото не може да бъде характеризирано като " брутално и грубо ", защото подсъдимият е стрелял един път, а по-късно е избягал уплашен и обезпокоен, написа trafficnews.bg. 

" Мотивите на съдиите за понижаване на присъдата на Божидар Атанасов са, че осъщественото от него ликвидиране е  тежко действие по смисъла на Наказателния кодекс, само че не се отличава с изключителна заплаха за обществото " написа в претекстовете. 

" Обстоятелствата не могат да характеризират действието като брутално и грубо, както е приел в претекстовете си Окръжния съд, още повече, че липсва и обвиняване убийството да е осъществено с особена свирепост. Не без значение е и миналия извънредно дълъг интервал от осъществяване на закононарушението до осъществяване на наказателната отговорност, който не може да не бъде регистриран в интерес на подсъдимия " пишат апелативните съдии. 

Въпреки, че Атанасов пледираше, че е почтен, съдът е приел че той е направил убийството, като подстрекател е някогашният кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който почина в злополука много преди процесът да стартира. Съдът е понижил и присъдата на втория съизвършител и подстрекател Иван. Карабелов от петнадесет  години и шест месеца затвор на  7 години.

В претекстовете за понижаване присъдата на Карабелов съдът  приема, че това се прави поради съдействието, което  е оказал на проверяващите органи. Благодарение на неговите пояснения е потвърдено закононарушението осъществено от Божидар Атанасов.

Апелативният съд удостовери присъдените от Окръжния съд компенсации за неимуществени вреди, а точно, подсъдимите да заплатят по  100 000 лева на двамата  цивилен ищци и частни обвинители.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване пред Върховен касационен съд. Атанасов апелира още една доживотна присъда за убийството на Огнян Харизанов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР